O projekcie
Działanie: A1.2.1. Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności
Tytuł Projektu: „ Dywersyfikacja działalności firmy Serwis Gastronomiczny Sabina Cul w zakresie wprowadzenia usługi obsługi gastronomicznej imprez plenerowych poprzez realizację przedsięwzięć inwestycyjnych, szkoleniowych, doradczych, wzmacniające odporność na wypadek sytuacji kryzysowych w sektorze
– województwo Śląskie, region nr. 4.
W ramach przedsięwzięcia zrealizowano zadanie, mające na celu kompletne wyposażenie zaplecza technicznego pozwalającego na obsługę w zakresie gastronomicznym imprez plenerowych. Kompleksowa obsługa gastronomiczna prywatnych imprez na zlecenie typu wesela, komunie itp, ale również obsługa różnego typu imprez przy współpracy z klientami biznesowymi, instytucjami lokalnymi typu pikniki firmowe i festyny, bankiety, spotkania biznesowe, szkolenia, targi, konferencje itp.
Zestaw urządzeń został tak dobrany, aby można go było bezpiecznie składować oraz przewozić na miejsce organizacji: mobilnej kuchni, serwisu kelnerskiego i barmańskiego (z wyłączeniem alkoholu) wraz z zastawą kuchenną oraz przestrzeni rekreacyjnej zgodnie z celem danej imprezy. Wszystkie urządzenia są konieczne do zapewnienia niezbędnego wachlarza dań i przekąsek, najczęściej zamawianych przez klientów (serwis napojów ciepłych kawa/herbata, soki i drinki bezalkoholowe, dania z grilla, frytki, makarony, dania wegetariańskie oraz mięsne, potrawy dietetyczne, desery i wypieki).
Zakres przedsięwzięcia obejmował:
– składowanie i transport: odpowiedni kontenerowy magazyn oraz zestaw specjalistycznych pojemników transportowych
– zagospodarowanie przestrzeni imprezowej: 2 namioty gwarantujące bezpieczeństwo
przestrzeni technicznej oraz rekreacyjnej, niezbędne schronienie podczas niepogody, a także zestaw rozkładanych stołów i krzeseł.
– wyposażenie mobilnej kuchni: zestaw niezbędnych urządzeń do przygotowania
potraw, w tym wielofunkcyjny piec konwekcyjno-parowy, kuchnia gazowa, dystrybutor
wody z filtrem, płyta grillowa, frytownica, urządzenie do gotowania makaronu,
2 stoły ze stali nierdzewnej do przygotowywania oraz wydawania potraw,
– wyposażenie serwisu kelnerskiego, tj.: komplet zastawy cateringowej, ekspres do
kawy, warnik do wody,
– wyposażenie audiowizualne: projektor wraz z ekranem oraz przenośny komputer
– niezbędne do prezentacji multimedialnych w tym materiałów promocyjnych,
informacyjnych, dydaktycznych, czy też rekreacyjnych podczas imprez na przykład
dla dzieci,
– cyfryzację działalności – stworzona została strona www wraz z systemem sprzedaży do planowania, promocji, zarządzania i realizacji wydarzeń plenerowych oraz systemem obsługi voucherów (generowanie, zakup, zarządzanie voucherami przez klientów
– personel wziął udział w niezbędnych indywidualnych szkoleniach w zakresie technologii gotowania na piecu konwekcyjnym (optymalizacja procesu gotowania i wykorzystania wszystkich trybów gotowania i pieczenia, funkcji oszczędności czasu i energii) oraz w informatycznym szkoleniu w zakresie obsługi systemu sprzedażowego,
– w ramach doradztwa biznesowego stworzona została diagnoza aktualnej sytuacji biznesowej której określono cele biznesowe, zaprojektowano model biznesowy oraz dokonano analizy grup docelowych na rynku. Opracowana również została spersonalizowana strategia marketingu i komunikacji.
Projekt realizowany był w okresie 01.08.2024 r. – 30.09.2025 r.
Budżet Projektu:
Całkowita kwota Projektu: 361.895,52 PLN
Całkowita kwota wydatków kwalifikowalnych: 294.224,00 PLN
Całkowita kwota wsparcia: 232.436,96 PLN co stanowiło 79 % wydatków kwalifikowalnych
Miejsce realizacji Bielsko-Biała